Ząb do wykrywania nawyków zdrowotnych

19 września 2013, 06:41

Sztuczne zęby kojarzyły się dotąd tylko z protezą, lecz wynalazek zespołu Hao-hua Chu z Narodowego Uniwersytetu Tajwanu posłuży do czegoś zupełnie innego - pomoże w monitorowaniu ilości spożywanych pokarmów oraz stanu zdrowia.



Pitna woda pod dnem oceanów

6 grudnia 2013, 11:35

Naukowcy z australijskiego Flinders University poinformowali o istnieniu gigantycznych podmorskich zbiorników słodkiej wody. Zbiorniki znajdujące się pod szelfem kontynentalnym Australii, Chin i obu Ameryk mogą zawierac nawet 500 000 kilometrów sześciennych wody


Atak zero-day na IE10

14 lutego 2014, 10:08

Cyberprzestępcy wykorzystują nieznaną dotychczas dziurę w Internet Explorerze 10. Microsoft potwierdził, że dochodzi do ataków. Microsoft ma świadomość, że mają miejsce ataki na użytkowników Internet Explorera. Obecnie atakowani są posiadacze IE10. Badamy sprawę i podejmiemy odpowiednie kroki w celu ochrony naszych klientów - oświadczył rzecznik prasowy firmy.


Czaszkowe wyjście z impasu

14 kwietnia 2014, 13:13

Naukowcy uważają, że pandy wielka (Ailuropoda melanoleuca) i mała (Ailurus fulgens) mogą żyć w tym samym miejscu i bazować na tym samym pokarmie - tym samym gatunku bambusa - dzięki różnej budowie czaszki.


Ryby - odżywczy składnik diety półwodnych pająków

20 czerwca 2014, 09:25

Choć tradycyjnie uważa się, że ulubionym kąskiem pająków są owady, okazuje się, że liczne gatunki mieszkające przy wodzie chętnie łapią i jedzą ryby. Zamieszkują one wszystkie kontynenty poza Antarktydą.


Materiały zmiennofazowe mogą zastąpić krzem

19 września 2014, 19:24

Ograniczenia wielkości oraz prędkości współczesnych procesorów i układów pamięci można pokonać zastępując krzem materiałami zmiennofazowymi (PCM). Materiały takie są w stanie w ciągu miliardowych części sekundy zmieniać swoją strukturę pomiędzy przewodzącą krystaliczną a nieprzewodzącą amorficzną


Nowy jadalny biofilm do sera

1 grudnia 2014, 11:15

Naukowcy z Universitat Politècnica de València opracowali przeciwdrobnoustrojową powłokę do miękkich serów, która wydłuża czas ich przydatności do spożycia. Film jest całkowicie jadalny, a w jego skład wchodzą 2 olejki eteryczne - z oregano i rozmarynowy - oraz chitozan, pozyskiwany w procesie chemicznej deacetylizacji chityny pancerzyków skorupiaków.


Inżynier IBM-a sprawdza 300-milimetrowy plaster z układami CMOS© IBM

Intel nie widzi problemu

23 lutego 2015, 13:14

Przedstawiciele Intela uważają, że Prawo Moore'a będzie obowiązywało jeszcze przez kilka kolejnych lat. Podczas zbliżającej się International Solid-State Circuits Conference zaprezentują oni kilka odczytów dotyczących przyszłego rozwoju półprzewodników. Już teraz zdradzili, że ich zdaniem technologia 7 nm (która ma zadebiutować w 2018 roku), nie będzie wymagała wykorzystania dalekiego ultrafioletu.


Broń atomowa wciąż groźna

14 maja 2015, 12:05

Opinia publiczna uważa, że od czasów Zimnej Wojny zagrożenie konfliktem atomowym maleje. Niestety, jest to przekonanie błędne. I nie chodzi tutaj wyłącznie o postępy Korei Północnej, która w ubiegłym tygodniu zadziwiła ekspertów wystrzeliwując bez problemów rakietę balistyczną spod wody.


Zmiany spinu szybsze niż sądzono

21 lipca 2015, 13:53

Technologie spintroniczne właśnie zyskały na atrakcyjności. Szwajcarzy z Politechniki Federalnej w Lozannie (EPFL) wykazali, że zmiana wartości spinu odbywa się w elektronach znacznie szybciej niż sądzono. Dotychczas uważano, że elektron zmienia wartość spinu zbyt wolno, by można było wykorzystać to np. do budowy spintronicznych dysków twardych


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy